Home => Oosterse Stromingen => Feng Shui - Wooninrichting => De inkomhal en voordeur
De inkomhal en voordeur

De inkomhal en voordeur


Het is een goed teken wanneer de ruimte een ruime en gezellige aanblik biedt. Er zou niets mogen staan dat de ruimte blokkeert omdat dit ook een blokkade betekent in je leven. Een grote kast, een overvolle kapstok, klemmende deuren of een vastgeroest slot. Allemaal dingen die stagnerend werken. Hang ook nooit een spiegel tegenover de voordeur, de goede energie kaatst anders zo weer naar buiten. Ook is het goed om op te letten of niets je ‘raakt’ als je binnenkomt, zoals de hoek van een kast of van een pilaar. Met een plant of kunstplanten is dit makkelijk op te lossen. Wanneer er zich een trap achter de voordeur bevindt, zijn hiervoor verschillende oplossingen. Je kunt een gordijn ophangen voor de trap, zodat de energie langer beneden blijft. Of je hangt een regenboogkristal boven de eerste tree van de trap, deze zorgt er ook voor dat de chi langzamer wordt en niet meteen naar boven vertrekt.

Als het een bovenhuis betreft, is het raadzaam om de chi langzaam naar boven te leiden met mooie schilderijtjes langs de trap. Het liefst met de motieven die horen bij de betreffende windrichting. Die chi zou zigzaggend moeten stromen. Hang spiegels of afbeeldingen dus schuin tegenover elkaar als dat mogelijk is.

In een lange smalle gang zonder deuren en ramen versnelt de chi aanzienlijk. Dit kan het gevoel geven dat bewoners zich onder druk voelen staan. Vertraag de energie dan ook met planten, schilderijen en spiegels, schuin tegenover elkaar.
In brede gangen gaat de chi te langzaam en dat kan weer leiden tot allerlei uitstel gedrag. Het is op te lossen door met regelmatige tussenpozen regenboogkristallen aan het plafond te hangen. Hiermee krijgt de chi een natuurlijke vluchtweg en weerhoudt ‘m ervan teveel af te dwalen.

Wanneer de achterdeur vanuit de voordeur is te zien zal dat altijd de illusie geven dat het huis ‘naar adem hapt’. Zet tussen de twee uitgangen een scherm of een ander opstakel. In dit geval is een blokkade dus goed.
De voordeur moet altijd goed te zien zijn. Dat zou kunnen door verlichting of door vrolijke planten aan weerszijden zodat goede energie wordt aangetrokken. Dat is echter niet noodzakelijk, er moeten alleen geen bomen of klimop voor de deur staan.

Een object dat het heel erg goed zou doen vlakbij de voordeur is het zeilschip dat binnen bij de ingang geplaatst wordt en symbolisch naar binnen vaart. Het mag echter niet te hoog staan. Vaak lees ik dat je er nepgoudstaafjes in moet leggen. Nu ben ik deze nog nergens tegengekomen. Maar volgens mij werkt het ook wanneer er iets in ligt dat in goudpapier verpakt is. Gewoon creatief zijn en zelf goudstaafjes maken. Het zeilschip symboliseert de welvaart en rijkdom die ‘naar binnen vaart’.
Wanneer er zich een toilet bij de voordeur bevindt:

Dit is nogal kwalijk vanwege het feit dat alle inkomsten gelijk weer ‘weggespoeld’ worden.
Oplossing: hang tussen de voordeur en de wc deur een felle lamp en laat deze zo vaak mogelijk branden. Leidt de aandacht zoveel mogelijk af van de wc deur. Dit kan ook door een klein spiegeltje op ooghoogte op de toiletdeur te hangen. Hierdoor verdwijnt de deur symbolisch. Houdt de toilet verder zo sober mogelijk, maak er absoluut geen paleisje van en houdt de deksel van de pot altijd gesloten.
Een andere oplossing is om de chi in de toilet ‘plat te drukken’. Dit doe je door een grote kei neer te leggen achter de wc. Het werkt alleen wanneer deze kleine ruimte zich niet bevindt in het Noordoosten of in het Zuidwesten. Een kei symboliseert namelijk aarde en bovenstaande windrichtingen horen ook bij het element aarde. Zodoende zou een kei daar alleen maar de chi benadrukken. Een andere methode om de slechte chi, die zich overigens in elke toilet bevindt, weg te werken is het ophangen van een metalen windgong met vijf massieve buizen, dus geen holle. Dit werkt corrigerend.

De eerstvolgende ruimte waarin je komt vanuit de voordeur is ook belangrijk. De beste ruimte waar je op uit kan komen, is een gezellige woonkamer. Uitzicht op slaapkamers maakt moe. Meteen de keuken zien, wil zeggen dat bewoners bijzonder veel met eten bezig zullen zijn. Binnenkomen en als eerste de werkkamer zien maakt het dat bewoners niet in staat zullen zijn om het werk los te laten. Houdt deze deuren gesloten als bovenstaande het geval is.

 

Ingang van het huis

Indien je van sociale contacten houdt, zorg dan voor een fantastische ingang zonder rommel. Mensen voelen zich welkom. Er zijn prachtige systemen om kasten bij de ingang te maken.

 

Gasten ontvangen en stimuleren van sociale contacten

Verlichting buiten en verlichting in de hal dient prettig en goed te zijn, zodat de huisgenoten en gasten graag binnenkomen. Het belooft wat.

Bekijk ook

De Woonkamer

De Woonkamer

De huiskamer is juist een plek waar je niet zuinig hoeft te zijn beoefening van Feng Shui, hoewel evenwicht hier ook belangrijk is.