De Keuken

De Keuken


Een aantal suggesties:

Vuur en water zouden ver van elkaar gescheiden moeten zijn. Dus het aanrecht niet tegen het gasfornuis, als het even kan. Met je rug naar een muur koken is ook niet zo praktisch, plaats wanneer dat het geval is een spiegel tegenover je op zodat je toch nog overzicht over de deur hebt. Fornuis en alles dat met vuur te maken heeft mag nooit in het Noordwesten staan. Deze sector staat voor metaal en de patriarch, vuur is het enige dat het metaal kan vernietigen waardoor de plek van de gezinsoudste gevaar zou kunnen lopen.
Een schoon gasfornuis is veel beter voor de je inkomen. Een opgeruimd aanrecht staat voor overzicht op de financiën. Hangende pannen zijn niet zulke goede Feng Shui. Het spreekt denk ik vanzelf dat messen zorgvuldig opgeborgen dienen te worden. Eten, dat bereid wordt in een uitsluitend houten keuken, smaakt dof.

De plaats van de keuken zou achterin het huis gesitueerd moeten zijn, liever dichterbij de achterdeur dan bij de voordeur. Als je de keuken symbolisch wil scheiden van de woonkamer, hang dan een wingong op die plek, waar je wil laten weten dat er op dat moment een andere ruimte betreden wordt.
Een openstaande keukendeur, zodat de keuken altijd te zien is ‘drukt het geluk’. Heldere verlichting is belangrijk in deze ruimte.
Boodschappen horen nooit door de achterdeur naar binnen gedragen te worden maar altijd door de voordeur. Voor vuilnis geldt dat andersom, deze mag nooit door de voorkant van het huis naar buiten gaan, maar alleen via de achterkant. Vuilniszakken door de ‘mond van je huis’ dragen, is gewoon niet echt hygiënisch.

Om altijd geld te hebben om boodschappen te doen kun je drie aan elkaar gebonden Chinese muntjes inpakken, in rood papier en deze onderin de rijstpot, of de broodtrommel leggen.

Schilder de muren ook in heldere kleuren. Houd rekening met de verhouding metaal – hout, het beste is wanneer deze materialen in evenwicht zijn.

Wil je gastvrijheid aanmoedigen dan is het goed om de pitten gewoon te laten branden wanneer je aan het koken bent. Ook wanneer er geen pan op het vuur staat.

Bekijk ook

De Woonkamer

De Woonkamer

De huiskamer is juist een plek waar je niet zuinig hoeft te zijn beoefening van Feng Shui, hoewel evenwicht hier ook belangrijk is.