Home => Persoonlijke ontwikkeling => Last van perfectionisme ?

Last van perfectionisme ?


Steek jij veel tijd in het controleren van alles ? Pieker je veel ? Leg je de lat hoog voor jezelf en anderen ? Heb je het moeilijk om taken te delegeren? Wil jij de perfecte moeder, echtgenoot, collega of zoon zijn ? Mag je van jezelf pas rusten als alles gedaan is ? Pas genieten als alles perfect is ?

Tot op zekere hoogte is perfectionisme best oké. Nauwkeurig werken hoort bij het goed uitvoeren van je job. Trouwens iets goed willen doen motiveert mensen.

Maar als je altijd streeft naar dé perfectie, begint spijkers te zoeken op laag water dan vormt het een probleem. De perfectie bestaat niet. Alles kan altijd beter. En als je dat verlangt dan ben je nooit meer tevreden.

Hoe kunnen we ons perfectionisme dan een stukje loslaten ?

Verdrink niet in details. We willen allemaal kwaliteit. Bijvoorbeeld bij het uitwerken van een verslag is een kort en krachtig verslag soms evenveel waard dan een lang, gedetailleerd rapport die 5 maal herlezen wordt. Bekijk welk resultaat je wilt bereiken. Streef daar naar toe.

Stop met jezelf te bekritiseren. We willen onszelf en anderen niet teleurstellen. Indertijd had je heel kritische ouders, of leraars die constant op je lip zaten. Je wilde geaccepteerd worden, voldoen aan hun hoge verwachtingen. Maar dat hoeft nu niet meer. Accepteer jezelf zoals jij bent. Niemand verwacht dat je perfect bent. Niemand is dé slimste, dé beste. Niemand is perfect.

Geef jezelf een compliment. Sta eens stil bij al je behaalde succesjes. Heb je een project tot een goed einde gebracht ? Een onverwacht probleem praktisch opgelost ? Complimenteer jezelf. Concentreer je op wat je goed doet. Geef minder aandacht aan de zaken die minder goed gingen. Dit neemt het perfectionismegevoel af.

Stop met jezelf te vergelijken met anderen. We kunnen wel opkijken naar iemand. Maar constant jezelf vergelijken met een ideaalbeeld is de snelste manier om ongelukkig te worden. Dit haalt je zelfbeeld naar beneden. Wees jezelf en aanvaard je sterke en mindere punten. Het gras is altijd groener aan de overkant.

Stel haalbare doelen. De maatschappij en wijzelf stellen hoge eisen. Willen we wel voldoen aan al die hoge eisen ? Bekijk zelf eens welk doel je nog wenst te bereiken en welke doelen totaal niet haalbaar zijn. Leg de lat minder hoog voor jezelf.

Leer uit je fouten. De meest succesvolle mensen hebben teleurstellingen moeten ondergaan. En daaruit hebben ze geleerd. Geef niet te snel op maar leer uit je fouten. Hierdoor groei je. Geen succes zonder mislukking. Hoe heb je anders ooit leren lopen, fietsen, typen, …

Relativeer met een vleugje humor. Wanneer je een fout maakt, zet die dan zo snel mogelijk recht. En lach er eens goed mee. Neem jezelf niet té serieus. Bekijk falen met een portie humor dan voel je je al een stuk beter.

Een beetje perfectionistisch zijn mag. Maar als het niet meer in verhouding staat tot wat het oplevert dan kost dit enorm veel energie. Als jij en je omgeving eronder gaan lijden dan werkt het verlammend. Het remt je om aan iets nieuws te beginnen. En je wordt er enorm moe van. En let op: Vaak stevent een té grote vermoeidheid naar een burn-out.

Iemand die nog nooit een fout heeft gemaakt,

heeft nog nooit iets nieuws geprobeerd

Albert Einstein


Sabine Van Meenen

Sabine van Meenen – Knokke-Heist (BE)

Sabine werkt als kantoorcoach en worklife balans coach. Met haar organisatietalent begeleidt ze mensen op de werkplek om gestructureerder werken. Zo vindt men het overzicht terug in de toenemende informatiestroom zoals e-mail, papierberg, etc.

Als mama van 2 pubers weet ze hoe stressy het soms is om een juiste balans te vinden tussen je werk en je privéleven. Daarom inspireert ze mensen tot het bereiken van beter evenwicht en meer energie. Meer info: Sabine van Meenen

Bekijk ook

4 simpele anti-stresstips

4 simpele anti-stresstips

Niemand wil die heethoofd zijn die door de stress niets kan verdragen en bij de minste ergernis iedereen afsnauwt. Zeg daarom vaarwel tegen die eeuwige stress dankzij de volgende 4 makkelijk uit te voeren tips!