Home => Persoonlijke ontwikkeling => Wat is een flow ervaring?

Wat is een flow ervaring?


Een flowervaring is het moment dat je zo opgaat in je werk of hetgene je bezig bent dat je de tijd vergeet. Het is een mentale toestand van diepe concentratie waarbij je een piekervaring beleeft.

Hoe geraak je in flow?

1. Stel een duidelijk doel:
Zet ’s morgens de intentie wat je minstens wilt gedaan hebben. Anders ben je de hele dag bezig met brandjes blussen. Om snel in flow te bereiken is het belangrijk dat het duidelijk is wat je gaat doen. Doelen stellen zorgt voor focus. Focus bepaalt je actie. Dit helpt je minder afdwalen naar andere taken.

2. Zorg voor zo weinig mogelijk afleiding
Het is lastig om ongestoord door te werken. Het duurt +/- 15 minuten om je aandacht weer volledig op je taak te richten nadat je gestoord bent.
Geconcentreerd werken vraagt om afspraken maken. Voor je het weet wordt er gebeld, collega’s lopen even binnen, je checkt e-mail. Tal van mogelijkheden kunnen we benutten om ongestoord te werken. Neem je gsm 1 uurtje niet op. We hebben toch voicemail? Spreek af met collega’s dat jij een paar uur wenst door te werken aan een project. Zo blijf je geconcentreerd. En voel jij je productiever.

3. Zorg voor een balans tussen je uitdagingen en je capaciteiten
De uitdagingen van je werk moeten in balans zijn met je vaardigheden. Als werk té gemakkelijk is, dan wordt het saai. Te weinig uitdaging zorgt voor bore out. Teveel hooi op je vork nemen kan een burn-out veroorzaken. Heb jij wel voldoende kennis en ervaring om je werk uit te voeren? Zoniet dan heb je onrealistische verwachtingen en word je wanhopig.
Als je doet waar je goed in bent en waar je plezier in hebt dan voel jij je voldaan op het einde van dag. Het mooiste is als de lat iets hoger ligt dan je gewone capaciteiten. Dan groei jij. Kortom werk mag dus niet té simpel zijn maar ook niet te moeilijk. Talent die te weinig wordt uitgedaagd geeft stress. Andersom ook.

4. Motiveer jezelf
Ben je gemotiveerd voor wat je aan het doen bent? Uiteraard is niet iedere taak even leuk. Waarom doe jij die taak? Wat levert dit project op als het afgerond is? Als je werk prettig is ben je gedreven.

5. Geniet van de directe flowervaring.
Iemand die doelen stelt en vaardigheden ontwikkelt kan zich goed concentreren. Die heeft zijn geest onder controle. Ga vastberaden en gedisciplineerd te werk. Flow stuurt mensen in de richting van optimaal presteren. Dit geeft zin in wat je doet. Op het einde van de dag heb je bergen werk verzet!

Begeleiding nodig ? Boek een vrijblijvend intakegesprek wat ik als coach voor jou kan betekenen.

“Op de top van ons kunnen ontstaat FLOW
als het samenkomen van doen en zijn. “

Mihály Csikszentmihályi

</SPAN>


Sabine Van Meenen

Sabine van Meenen – Knokke-Heist (BE)

Sabine van Meenen is coach spreker. Ze inspireert en zet mensen in beweging naar meer evenwichten geluk in hun leven.

Als mama van 2 pubers weet ze hoe stressy het soms is om een juiste balans te vinden tussen werk en privéleven. Het is haar missie om mensen te begeleiden bewuster te worden. Zo maken ze zelf betere keuzes en voelen ze zich beter.

Meer info: Sabine van Meenen

Bekijk ook

4 simpele anti-stresstips

4 simpele anti-stresstips

Niemand wil die heethoofd zijn die door de stress niets kan verdragen en bij de minste ergernis iedereen afsnauwt. Zeg daarom vaarwel tegen die eeuwige stress dankzij de volgende 4 makkelijk uit te voeren tips!